Project HandiFly NL – “Can’t walk, can fly”

HandiFly NL is officieel partner van HandiFly International. Een initiatief geïnitieerd door de Franse Federatie voor Parachutespringen, de FFP. HandiFly laat mensen met een beperking kennis maken met verschillende vormen van vliegen, met name skydiven, zowel indoor als outdoor. De FFP heeft een voorstel ingediend bij het Erasmus+ Sportprogramma van de EU om hun project wereldwijd toegankelijk te maken.

Erasmus+ staat voor onderwijs, opleiding, jeugd en sport in Europa, waarbij maatschappelijke participatie en inclusie voor iedereen een voorname doelstelling is. Het HandiFly International project, “World Handifly”, is hier zeer goed ontvangen en beloond met financiële ondersteuning. Dit project is uit meer dan 1000 verschillende voorstellen vanuit heel Europa uitgekozen.

Vliegen is een eeuwenoude droom van de mens en kan inmiddels al op verschillende manieren verwezenlijkt worden. Deze vrijheid van het vliegen gaan we nu ook op grotere schaal mogelijk maken voor mensen met een beperking. Mensen met een beperking hebben al de mogelijkheid om te vliegen, denk aan een tandemsprong uit een vliegtuig, een duo vlucht aan een paraglider en het vliegen onder begeleiding in een windtunnel.

Het HandiFly project gaat mensen met een beperking nu ook zelfstandig/autonoom laten vliegen, door gebruik te maken van een “best practice” instructie programma door 9 windtunnels uit heel Europa. Daarnaast wordt er onderzoek gedaan naar de beste hulpmiddelen die beschikbaar zijn of ontwikkeld kunnen worden ter ondersteuning voor mensen met een dwarslaesie om autonoom te kunnen vliegen.

Het project in het kort:

  • Een grootschalige en brede groep personen met een beperking kennis laten maken met een introductie vlucht in de windtunnel.
  • Team selectie samenstellen uit deze grote groep van uiteindelijk 6 personen.
  • Deelname aan de World Handifly 2022 in Marseille, Frankrijk. De eerste internationale wedstrijd skydiven voor mensen met een beperking.
  • Tijdens dit traject wordt er een opleidingsprogramma opgesteld voor vliegers met een beperking en een instructeurs manual opgesteld voor windtunnel instructeurs. Het delen van de ervaringen uit de verschillende landen is key.
  • Op dit moment zijn de deelnemende landen: Frankrijk, België, Nederland, Spanje, Italië, Tsjechië, Rusland, USA, Luxemburg, Noorwegen, Duitsland en Engeland. Het aantal deelnemende landen groeit nog steeds ten tijde van dit schrijven.

City Skydive = HandiFly NL

Voor Nederland zal City Skydive 90 personen met een beperking op uitnodiging/inschrijving laten vliegen, verdeeld over verschillende dagen.

Kennismakingsvluchten – selectiedagen:

21 juni
28 juni
7 juli
2 augustus
2 september

Team selectie:

Uit deze 90 mensen worden 6 personen geselecteerd voor verdere en intensievere trainingen.

Dit team zal dan als kick-off onder begeleiding uit een vliegtuig springen om dit moment te vieren.

  1. Team presentatie vanuit City Skydive naar Paracentrum Texel voor een parachutesprong
  2. Trainingen bij City Skydive

De selectie groep van Team HandiFly NL, gaat trainen voor de World Handifly 2022, de eerste internationale indoor skydive wedstrijd voor mensen met een beperking, nu gepland te Marseille, Frankrijk, in Mei 2022.

Met name bij mensen met een dwarslaesie is gebleken dat de onderbenen ongecontroleerd in de wind gaan vliegen. Hiervoor zijn verschillende oplossingen wereldwijd bedacht en getest. City Skydive Utrecht heeft binnen haar instructie kader een afgestudeerd mechanical engineer, Rosie Manning.  Zij heeft als afstudeerproject een orthese ontwikkeld voor gebruik tijdens het vliegen in een windtunnel. Dit heeft ze ontwikkeld voor een vriend met een dwarslaesie die ze erg graag meer zelfstandigheid wilde geven tijdens het vliegen in de windtunnel. Deze ortheses zijn inmiddels bij City Skydive verder door ontwikkeld en getest. HandiFly gaat door heel Europa gebruik maken van dit hulpmiddel.

HandiFly NL is een initiatief van Bas Driessen

Bas is manager van City Skydive en springt al sinds 1999 uit vliegtuigen over de hele wereld en heeft hiermee meerdere records en titels behaald. Daarnaast werkt Bas sinds 2006 in de windtunnel industrie en heeft hij de bouw, opstart en bedrijfsvoering van inmiddels 3 windtunnels mogen begeleiden.

Kees-Jan van der Klooster, oprichter van oa Wheelchair Skills Team en voormalig paralympisch atleet. Hij zal zich naast het kenbaar maken van dit project binnen de diverse platforums voor mensen met een beperking, voornamelijk bezig houden met de selectie en werving van de deelnemers voor HandiFly NL . Hierbij willen we erg graag een zo divers mogelijke samengestelde groep kennis laten maken met het vliegen.

Bas Driessen en Kees-Jan van der Klooster zijn al meer dan 30 jaar erg goede vrienden en slaan nu de handen ineen om dit unieke project naar grote hoogte te tillen.

Voor deelname aan HandiFly NL en/of vragen, graag contact met Bas Driessen via bas@cityskydive.nl

Pers en media:
Max Ramaekers
socialmedia@cityskydive.nl

Erasmus+

HET EU-PROGRAMMA VOOR ONDERWIJS, OPLEIDING, JEUGD EN SPORT.

HANDI FLY International is voor alle mensen over de gehele wereld die de ontwikkeling van HandiFly liefhebben en ondersteunen. HandiFly is actief in alle soorten parachute vluchten, indoor- en outdoor skydiving die worden uitgevoerd door gehandicapten. Als je niet kan lopen, kun je nog steeds vliegen.

Mede mogelijk gemaakt door deze prachtige organisaties.

Voor deelname check deze voorwaardes.

HandiFly NL in de media

RTV Utrecht

maandag 21 juni 2021.

City Skydive Utrecht stelt WK-ploeg samen voor mensen met een beperking.

Negentig mensen met een beperking laten skydiven. Dat is precies wat er vanaf vandaag gebeurt bij City Skydive in Utrecht. Project HandiFly NL wordt gesubsidieerd vanuit de Europese Unie en het is de bedoeling dat er uiteindelijk een team naar het allereerste WK indoor skydiven voor mensen met een beperking gaat.

Lees het hele artikel van RTV Utrecht hier.

HandyFly Team NL

HANDIFLYRACE Aftermovie

Inschrijven